Monday, December 7, 2009

da jadi anak mami ka??

sebulan duduk di penang... teman mama belajar...huhu
papa pun ikut bercuti sama. sib baik la ul takde sakit or pape...

Thursday, November 19, 2009

nursery part 2

tempoh sebulan hampir tamat.. lepas ni kita akn tinggal di penang sebulan lak.. sebb mama ulak nak belajar n ul akan dijaga oleh papa..pastu pergi medan n tunggu keputusan mama ida tuk jaga ul lagi ke tak..
skrg ni mama tgk ulfah mmg da ok da duk nursery tu.. pepagi da tak nangis.. balik lak bukan maingembira lagi.. makan n tidur pun takde masalah .. pengasuh pun baik2..skrg ni mama tgh pikir nak bagi goodie ape tuk pengasuh n kawan2 ul di hari perpisahan ul nanti.. huhu

Friday, November 13, 2009

ulfah dan satu tahun setengah

Friday, November 6, 2009

barney oh barney...

i love u.. u love me..
we r happy family...
with a great big hug and kiss from me to u ..
won't u say u love me too...

hmm.. musim kegilaan barney kut.. kalo pergi jalan2 terjumpa patung barney bukan main suka lagi ....uh uh .. kebetulan satu ari tu kita jalan dengan cik ja.. terjumpa patung barney n mama belikan la tuk ul.. kecik je.. tapi ada lagu.. sangat suka!! menari2 bila patung tu berbunyik..

Tuesday, November 3, 2009

ulfah n nursery


wah wah ..
hari pertama mama nak antar ul .. mama rasa risau sgt .. takut ul tak biasa.. hmmm
sepanjang2 perjalanan tu mama berpesan dengan ul supaya jgn nangis.. bila sampai je .. masa tu ul baru je terlelap.. tak sampai ati mama nak kejut ul.. bila kuar dr keta ul nampak pelik je.. pandang sana.. pandang sini. hmmm

masuk je dlm nursery.. ada org yang sambut ul.. senyum...
dia hulurkan tangan n ul sambut tangan nya.. bertukar pelukan.. senyum...
mama ckp .. tanak salam mama ke ??.. ul hulurkan tangan..senyum..
1 menet lps tu.. ul jerit.. mama...mula menangis... sob sob..
semua kanak2 lain kerumun ul.. ul mcm panik...lagi kuat ul nangis..
pengasuh dukung ul.. n mama terus pergi.. kang kalo mama lama2 kang lagi lama ul nangis...
petang.. kul 5 mama da terpacak kat situ tuk amek ul.. risau..
tapi ul relek je.. huh!! tak pedulik mama pun .. ces..
bila panggil banyak kali baru ul melompat gembira tgk mama.. uh.. sonok mama tgk ul..
anak mama baik kan.. terima kasih kerana tak buat mama risau..

lots of kiss for ulfah... muachhh

ulfah dan pengasuhnya... sedih sebab ingt mama nak tinggal die ..hehe

Thursday, October 22, 2009

lagi pasal bbsitter

aduss... pening pale mama pikir.. sedih pun ade.. semuanya pasal bbsitter..
baru2 ni ..mama ida ckp die da dpt pegi haji tahun ni.. actually good for her la kan.. dapat menunaikan haji.. tapi mendatang kan masalah la pulak pada mama... sib baik die ckp cepat jugak la ngn mama...isk.. mama n papa pun da survey2 la beberapa tempat tuk tumpang kan ulfah sementara waktu... untuk bulan 11 ni jer..

rumah pertama....org tu sendiri yang minta nk tlg jaga ul dari mama ida.. tapi bila kitorg pergi melawat kat rumah die..masyaAllah.. sangat la bersepah dan berbahaya tuk kanak2.. tak berani mama nk tumpangkan ul kat situ.

rumah kedua.... dekat dengan ofis mama. keadaan dlm rumah tak la teruk sngt.. tapi nak naik kat rumah tu yang sangt kotor n bahaya.. pastuh org tu jga ramai kanak2... isk..cancel jgk...

finally... mama tanya nursery kat opis mama.. looks ok.. n papa pun kata tuk sebulan takpela tinggal nursery....huhu.. mama mcm sedih je nk tinggalkan ul kat sini .. tapi dari ul tinggal kat environment yang tak sihat lebih baik tinggal kat nursery.. selamat n terjaga. harap2 ulfah oklah dengan pilihan mama...jgan la buat mama risau.. mama n papa sayang ulfah tau!!

sambungan cuti raya..

huhu.. dari kuala lumpur ke tapah ke penang n ke tapah balik..puas kita berhari raya.. hari2 terakhir cuti raya tu kita sekeluarga tinggal di rumah opah sambil tolong cikja menyiapkan persiapan majlis pertunangan cik ja yang di kasihi tu la kan.. huhu..
ulfah pun turut turun padang sama.. org menyapu dia menyapu... org mengecat dia pun sibuk gak.. main pasir la.. sakan ulfah.. sepanjang ari dok kat luar rumah je.. tanak masuk2.. huhu..

selamat hari raya

walaupun ulfah tak puasa... tapi beraya mmg mengalahkan mama n papa kan.. baju ul je da belambak2...mmg bergaya sakan la.. tahun ni...kali kedua la ulfah sambut hari raya.. mmg tak tau lagi erti hari raya tu.. yang penting kita sama gembira kan..tahun dpn kita buat baju yang lebih vouge okkay!!:p

Wednesday, October 21, 2009

ulfah yang comel di pagi raya..

comel nya ulfah.. berbaju kebaya lagik tuh...

Thursday, September 17, 2009

Ulfah neh..isk!!

isk isk isk.... mcm2 la keje kamu.. tak reti dok diam sungguh la budak comel neh..
latest.. die sibuk nak pakai tudung2 cikja jual...huhu
lawak tul la kamu neh!!muachh

Wednesday, September 2, 2009

buku baru ulfah

contengan pertama ulfah

ulfah da pandai conteng dinding ...senyap2 je dia buat keje...isk
mama pun ape lagik.. cepat2 la cari board tuk ulfah meluahkan hasil kreativiti yang melimpah ruah tu...

tapi ulfah wat bodoh je ngn board comel lagik menarik perhatian yang mama beli tu.. yang lebih2 nya.. org2 neh la... huhhh..


tgk...sibuk main masak2 n conteng tangan sendiri


biar cikja je la yang tolong ulfah melukis okey...
mama pun nak tlg cikja n ulfah lukis jugak..

tapi ni yang paling tak tahan .. sampai mencangkung2 tuh ...ahaks.. papa papa....haha

ulfah yang suka membaca..

sejak pandai becakap ni .. mulut ulfah mmg la tak reti nak diam.. mcm papanye la katakan.. haha... skrg ne mmg la sangat rajin .. suke sgt mengemas rumah .. asal jumpe beg plastik je.. abis sume benda dikutip n masuk kn dlm beg plastik.. ish.. tau la umah kita besepah.. perli mama ek ..huh!

Tuesday, August 25, 2009

selamat menyambut ramadhan..

kali kedua ulfah menyambut ramadhan...bukan puase pun.. kecik lagi..
tapi jalan ke pasar ramadhan je yang lebih.. asik ikut je.. tapi bila pikir2 bagus jugak ulfah join mama n papa ke pasar ramadhan.. takde la kitorang beli barang banyak sangt .. maklumla.. dukung ulfah je da penat(ulfah sangat berat tau.. 9.5 kg!!)... ni kan pulak nak beli n angkut makanan banyak2 kan.. :p

Monday, August 24, 2009

keep smiling...

love ur smile!!

Wednesday, August 5, 2009

ulfah dan tabung pink nya..

iman ulfah yang sudah pandai menabung.. so cute... penat mama layan... asik kena sediakan duit syiling je kejenya...

Monday, July 27, 2009

hujung minggu kita...



















ari sabtu...

kita mmg rancang nk keluar sebab nk teman papa cari hp..tapi sebab kereta kancil kita ade masalah.. cermin nya pecah so.. tak jadi la kita kuar ..
petangnya ..cik ja datang rumah n kita sekeluarga bawak cik ja makan kat restoran ayam penyet AP.. huhu banyak ul makan...nasi+ sup bakso+tempe+ tauhu...mmmm nyumnyum

ahad..
papa takde kelas ari ni so..lepas je breakfast.. kul 12 tgh ari..haha...
kita pun jalan la... pergi mines..teman papa cari hp..
tapi papa tak beli pun.. yang beli ialah....mainan untuk ulfah jugakkk...
gitar comel..suke sgat ul main.. asik main tu je.. sampai tidur lewat la mlm tadi.. sibuk menekan gitar baru die.. bali dari mines tuh kita terus ke jaya jusco tuk beli barang dapur n hp papa.. malam tu kita makan kat rumah je.. nasi + ayam goreng kfc.
papa pun sama jugak mcm ulfah.. lewat tidur sebab suka sangat dapat hp baru.. cisss
yang tidur awal nya mama jugak.. sebab mama kehabisan banyak duit n takde beli pape pun..

teman papa pilih handphone ye...



















makan kat subway lepas beli hp...






























hmmm.. asalkan anak n suami mama gembira.. mama pun tumpang gembira dalam duka la.. huhu

Thursday, July 23, 2009

step by step...ulfah's milestones..


1st time ulfah meniarap..at ur age 5bulan setengah


next week nya da bule angkat punggung cam nak merangkak


merangkak tepat2 pada usia 6 bulan

seminggu lepas tu ulfah terus bule berdiri n duduk..


7 bulan...ulfah berdiri sendiri..


9 bulan..ulfah berjalan...yay!!


skrng....by ur age 1thun 1 bulan...ulfah da brlari dengan berani da..

sebulan bersama mama ida

ni da nak penghujungbulan 7 da... skrg ni baru la rasa lega sket..
ul da ok da ngn mama ida.. kalo mule2 anta dulu ..nangis.. skrg tak lagi.
bila mama anta.. ul senyum je.. sebelum pegi tu .. siap salam lagi ngn papa n mama.. cuim muah2 lagi.. baik anak mama ni ...

time amik pun ul tak mengelupur cam dulu... skrg nampak je. terus senyum n tunggu mama ida buka kn pintu .. makan berselera.. tapi cume tak berapa nk tidur sgt je... mama ida ckp ul suke tahan mata... tidur skejap je.. pastuh tak suke dok dlm bb cot. x suke kene kurung.. nak bebas dok bawah...

pape pun .. mama harap ul tak susahkan mama ida,... mama n papa also... kalo takde mama ida camana mama n papa n kerja kan...

we love u .. always!!

Friday, July 3, 2009

birthday bash part 2




mentang2 la first birthday ... sambut sampai 2 kali...
kali ni kita buat minggu dpnnya pulak... join venture ngn kakak alya...
huhu... buat kat umah paklong.. kita still pakai uniform yang sama jugak...huhu..

menu ari tu ..chocolate cheese cake..(mama beli je) custart pudding (mama buat), nasi ayam( maklong masak) ..mmm sedap!! + lebihan cupkek ari jadi ul...haha


maklong n paklong hadiahkan ul gelang tangan silver... besar sket.. raya nnti baru kita pakai k..
n kita.. beri kak alya 1 buku yang comel...

Wednesday, July 1, 2009

kemeriahan hari jadi ulfah

walau pun tak seberapa.. kita tetap sambut dengan meriah
mungkin buat masa ni ulfah tak tahu lagi erti hari jadi tu.. tapi satu ari nanti mama harap apa yang mama n papa cuba lakukan akan memberi erti yang besar buat ulfah..yay!!


1st sekali yang mama buat tuk ari jadik ul...ialah .. tara. design n buat baju tuk ari yang bermakna ni..baju ni akan mama simpan .. so that bile da besar nnti ul tau betapa comel nye saiz badan ul tuh...



pastuh .. yeye je mama cari sana sini resepi tuk cup cake.. siap dengan design nk lukis atas kek lagik tuh .. comelkan lukisan mama.. haha.. salut mama!! buttery apricot cupcake!!




walaupun cam kelam kabut sket.. disebab kan shirt lambat siap.. terpaksa la kita tunda sket ari jadi ul. plan pun tukar plan b.. haha.. kita pegi jugak bekelah seperti yang mama da plan.. tapi buat waktu malam.. bule la.. best jgk.. berkelah kat putrajaya lagi tuh.. ramai je org .. sonok ul berlari2. bukan main lagik die...





ul n cikja.. a.k.a photographer kita pada ari tuh..




menu of the day.... san fransisco pizza + cupcakes + vitagen

new update from mama

lamanya rasa mama tak update blog ul ..
huhu.. bukan malas tapi mama mmg takde masa. kerja mama banyak skrg ni..

ok.. yang terbaru..
buat pertama kalinya papa tinggal kan kita selama 5 hari..
papa pergi memancing di sabah...jauh kan.. so ul tinggal ngn mama je selama 5 hari tu.. mama tgk ulfah cam rindu sgt ngn papa. bangun pagi2 da cari papa tu.. cari kat bilik belakang.. bilik air n balkoni.. haha.. cian mama tgk ul.. asik sebut papa je.. balik dari sabah papa bawa banyak ikan.. Alhamdulillah.. murah rezeki kita.. selain tu.. papa jugak beli gelang tangan mutiara tuk ul..mama..kakak alya n adik alisha..

keesokan harinya selepas papa pulang kita terus cuti panjang.. 1 minggu.. balik kampung..
da lama kita tak balik.. kita jumpa opah... atuk.. n tok wan.. bawa ikan tuk dorang..perkara yang baru tentang ul ialah ..ul da pandai salam org..siap cium tgn lagi.. mwahhh bunyiknya...comel je.. sume org ul salam..atuk..opah.. tapi ul tanak salam tok wan pun..sian tuk wan sayang.

di penang.. kita tak jalan sgt.. cuma naik bukit bendera n pegi beli cd la... haha.n satu baju tshirt penang tuk ul..

Monday, June 15, 2009

my first tooth brush

its pink again!!
seronok n bersemangat ulfah memberus gigi
huhu.. sungguh cumel!!





Monday, June 8, 2009

iman ulfah selepas 1 tahun

perkataan yang ul pandai sebut ...
1. mama
2. papa
3. nah- bila nak makan or nk pape
4. dah- bila da tanak makan
5. babai
6. yay!! -
7. o' ooo- bila ada benda jatuh (ikut bunyik melmen)
7. ni yang paling lawak n membanggakan huhu..Allah.. (tiap kali bila ul terjatuh)

happy 1st birthday

selamat ari jadi tuk ul.. sonok ye bb comel.. da besar da rupanye ...
be a gud girl k.. kene pandai berdikari lepas neh..
semalam sonok sgt tgk ul.. kita pergi berkelah...
mama n papa bagi ul main puas2.. berpeluh2 anak mama.. buakn main suke lagi berlari bebas..
keluar sume peluh masam..hehe.

Wednesday, June 3, 2009

mama ida

nama bb sitter ul yang baru.. ehehe. dia tinggal jauh sket dari umah kita.. tapi dekat je ngn opis papa.. so senang jgk la mama.. bule la papa yang amek ul ari2 hehee..

ur first day...
mula2 sampai ul senyum je ngn mama ida.. tak nangis pun .. bile mama nak gerak g keje tu.. uhhh ape lagik.. nagis la kan.. tapi tak kuat pun ..cam sedih2 je..lepas mama ida dukung ul bawak jalan2.. ul cam ok je.. tapi lepas tu ul asik sedih je mama ida ckp.. kejap2 nak nangis... rindu mama kut.. tido pun tanak.. minum susu sikit je.. tapi makan bukan main lagi..menu ari pertama ul kat umah mama ida ialah nasi + sup ayam + kentang. hehe...memang kegemaran ul kan..
mama kuar keje awl sket ari tu sebab risau kan ul... kul 5.30 mama da sampai nakjemput ul.. bila ul tgk je mama.. tak sabar2 ul nak pegi kat mama.. nangis sedu2 sambil beckp2.. (cam mengadu je bunyiknye..)sian mama tgk ul.. sian jgk mama tgk mama ida.. sib baik dia sabar orgnye. mlm tu kul 8.00 malam ul da tido lena da.. haha.. majuk tanak tido nye pasal siang tadi la kate kan..haha.. sampai pagi tak jaga tuh .. uh uh..

Wednesday, May 27, 2009

ulfah da pandai berkawan

ini menandakan anak mama ni da besar n bule bawa diri sendiri kan...
pandai da die nak bermain2 dengan org lain.. tak takut org

Wednesday, May 20, 2009

bercerita tentang mama ana..

beep beep...1 new sms received
'sue, tlg ambil iman cepat arini, kalau bleh tiap2 hari dlm kul 6 petang, akak ada hal lah. sorry ya.


minggu berikutnya...
beep... beep.. 1 new sms received
"sue..pd bulan 6 nnti akak akan cuti pada 22,23,24hb 6 sebb suami akak balik dari dubai n pada 3hb7 pun akak nak cuti, so su kene la mintak cuti awal2 sebab akak tak dpt jaga iman 4 hari tu.."


minggu depannye...
beep...beep.. 1 new sms received
"sue, ambil iman cepat hari ni..akak nak pergi kedai


2hari yang lepas...
beep...beep..1 new sms received
"sue ... akak harap sue dpt cari org lain tuk jaga imanbulan dpn (maknanya bulan 6 la) sebb akak tak dpt jaga iman lagi dah.akak hanya jaga iman sampai hujung bulan ni je. akak nk rehat lah dan tumpukan perhatian pada anak2 akak je. mintak maaf banyak2 ye sue."


tah pape tah mama ana kamu neh ul.. ish.. kecik ati mama. patut la dlm sebulan ni bile mama anta n amek ul muka dia masam je.. rupa nya tanak jaga ul dah...ish.. kalau dia ckp awal2kan senang... patut la ul pun asik menangis je bile mama hantar n amek.. takpe la sayang.. mama n papa akan carikan org lain yang lebih baik n menyayangi ul lagi..
walau ape pun .. jgan la ulfah lupa pulak jasa mama ana yang da jaga ul selama 10 bulan ni tau..

shopping bersama atuk..

selepas je atuk keluar hospital.. atuk kene menjalankan fisioterapi pulak..
so atuk selalu la kena dtg kuala lumpur neh... hee hee. ari tu kita g shopping ngn atuk kat tesco je.. hehe. atuk nak carik suar sukan.. senang la die nak buat fisio nnti. ulfah ape lagik.. suke la bila di bawak bejalan... sengih je tak berhenti. 4 the first time.. kita jalan tak pakai stroller.. haha. ul duduk kat atas troli je.. lebih luas pemandangan kan...

Tuesday, May 19, 2009

selamat hari mama..yay!!


post tuk mama pulak...
thanks alot to papa yang susah payah meraikan hari ibu tuk mama
n belikan brownies kek+ aiskrim yang cedap


telan air liur nampak?
ulfah teringin kek mama eh ???


mmmm.. nyumm.. ulfah yang ye ye makan kek mama...

walaupun kek kecik n murah ..mama berterima kasih sangat2...

my tomok hair style

one day after ulfah taking her bath..
Ulfah: mama..i want comb my hair by myself..
mama: ok

mama : wah.. besungguh2ny
ulfah : hee hee.. just wait.


ulfah: taraa..look at me..am i cute??
just like tomok..(haha)

mama: yay..gud girl..pandainye ul sikat rambut...comeynye
(dalam ati)..ceh..ape la kamu neh ul..ish!!

Thursday, May 7, 2009

the cutie!

this picture taken last saturday (2 May 2009) at San Francisco Pizza. yes! Iman Ulfah loves italian food. she ate a lot! pizza, sphageti..yummy!

before editting




after editting




nice kan?
with her Tomok hair style :p
the cutie iman ulfah!



Tuesday, May 5, 2009

atuk sudah sihat...

yay... seronok tgk atuk.. tak sabar sabar dia nak kuar wad.. bukan main lagi sukenya atuk.. masa di hospital ramai yang teman kan atuk..sume adik beradik mama datang tgk atuk. keadaan atuk pun semakin ok..
hari last atuk dok hospital.. kita raikan atuk dengan kek coklat comel.. haha..
semoga atuk sihat sentiasa.. kami semua sayang atuk..

Wednesday, April 29, 2009

atuk sakit


kesian sangat tgk atuk...sakit ketika kita semua nak bertolak ke sarawak.. terus atuk, opah n cik ja tak join the vacation. atuk sakit kuat .. tetiba pengsan masa nak naik tangga rumah kita yang 4 tingkat tuh..atuk muntah2 n berak darah..sedih sngat mama tgk.. pada hari mama menulis blog ni pun atuk still berada di hospital.. atuk da di sahkan kena gastritis (tu la ..atuk ne ske sgt makn ubat urat.. ) harap atuk kita cepat sembuh.. bule la main2 dengan ul...

bercuti di sarawak...

seronoknya kita sekeluarga...bercuti ke sarawak..
ulfah mmg budak baik.. langsung tak meragam n menyusahkan papa n mama..
dulu.. first time pergi serawak.. ul masih dalam perut mama lagi.. 6bulan.. skrg ni baru umur 10 bulan da terbang lagik sekali ke sana.. memang betuah la kamu ni ul.. kecik2 da dpt jln jauh2.. kat sana banyak jugak tempat kita lawat.. sarikin (beli topi pink)... muzeum kucing..muzeum islam.. muzeum negeri.. jalan2 water front.. pasar satok( beli ikan terubuk n udang besar) .. kedai kek lapis..(banyak kita borong kek)..n banyk tempat lagi..

Monday, April 13, 2009

menyambut kepulangan opah n atuk...

yay... atuk, opah n cikja balik dr umrah...

Wednesday, April 8, 2009

maaaa....ma,..paaa..pa

say it..!!! uh.. gooooood girl

video

iman ulfah first steps

haa.. budak comel yang banyak akal...huhu.. da bule jalan..caya la ul..
betul2 pada hari jadi ul yang ke 9 bulan ul menunjukkan skill nye berjalan lenggang lengguk.. haha.. lawak n comel!! bangga mama n papa sekejap..

Tuesday, March 31, 2009

mama berceloteh tentang ul..ep:1

wah wah.. baby mama yang kiut miut ne,... makin lama makin bijak rupawan..eceh!!
saje je nak bercerita...sekarang ni bukan main lagi ul.. merangkak da takmo da.. asik berdiri n nk berjalan je keje nye... bila pakai kan kasut tanak pulak...
lagi ... ul skrg da pandai nak wat lawak jenaka... kalo org tido ..sibuk je kacau..gomol2 org.. main baa cak la... ade je...da pandai panggil2 org suh layan dia... kalo mama ni ilang je... tempat petama yang ul tuju adalah...DAPUR...grrrr bikin mama panas je.. nak masak un tak bule.. die pun kunu sibuk la nak masak sama...bagi main tupperware baru dok diam ..tu pun nak main kat dapur gak tuh... isk... nak kena beli gate la nampaknye... sib baik ul tak ske masuk bilik air lagi...(ke tak pandai ag).. jgn la ul oii... bahaya tuh...
bab makan pulak.. penin gak mama ngn ul ne... makan nasik bubur langsung takmo.. nak nasik betul lak..so skrg( at ur age 9 month) menu feveret ul ialah... jengjeng,... nasik n sup ayam+kentang (without salt ok..). berselera ul makan dengan gigi yang mencecah 6 batang tu...langsung mama n papa pun makan menu yang sama je ari2 ...
hahah... padan muka kitorang.. :p
banyak celoteh lak mama yang anggun neh..(huhu angkat bakul sendiri).
ok...times up... ill continue later...

we loves u iman ulfah!!

u r the polkadots girl

haha...finally rahsia demam ulfah tejawap juga...
lepas je ari kesepuluh ul demam keluar la bintik2 merah (polkadots) di muka ul yang comel...
memula sikit je...lama2satu badan penuh dengan bintik...paling banyak kat punggung (huhu...susah mama nak basuh berak ul..) da la time tu ul cirit birit.. bila basuh ...meraung-raung.mujur lepas tu demam pun hilang... akhirnya lega mama n papa...


so...enjoy ur polkadots face

Wednesday, March 25, 2009

demam oh demam





siannya baby ul ul..
demam la plak.. uh uh ..tak tau la nape.. demam nak jalan ke..demam nak pandai ke..demam nak jadi lagi buas ke.. tak pun demam sebab windu kat opah yang tgh wat umrah kat mekah skrg ne.. lama jgak la.. masuk ari ni (25 mac 09) da 10 hari da.. mmg menguji kesabaran mama n papa sungguh la.. g klinik 2..3 kali... siap gi hosp pakar.. amek darah segala...(sian ul nangis meraung2) meruntun hati n jiwa raga tul la anak dara comel ne...mama n papa harap ul cepat2 sembuh... bule la ul sepahkan rumah kan...